♣ ♣ KLIK² la kat sini yew...nak penuhkan ASB nie ♣ ♣

☺jOm KLIK²..pastu kina KLIK² kat kOrang pulak☺

♣ ♣ diAKTIFkan oLeh ♣ ♣

Tuesday, March 9, 2010

..:: naseb bek hantar spital cepat ::..


::salam::


semalam pakcik Rashid (ketua opis kina) cakap dengan kina ada guard mintak tolong dekat anak dia mintak hantar pergi spital coz dada guard tue sakit. lepas tue disebabkan semalam banyak tempat x ada guard, maka x dapatlah nak hantar. bila dah malam baru boleh  hantar guard tue. 

anak pakcik masukkan guard tue dekat unit kecemasan. punyer lah lama nak tunggu nombor guard tue timbol. nak dekat 2 jam x dipanggil2.. anak pakcik citer, guard tue sampai dah lemah giler malam tadi. kebetulan anak pakcik yg lagi sorang ikut sekali time tue. dia sound nurse yg ada kat situ. dia ckp ' bila dia boleh masuk nie? nak tunggu dia mati kat sini ker?' x lama tue barulah guard tue doctor periksa.

kina hairanlah..kenapa unit kecemasan x cepat2 periksa pesakit yg datang? kata kecemasan kan? kenapa x periksa cepat2? kenapa perlu tunggu sampai 2 jam? baik pergi kat unit pesakit luar jer....!! kalaulah guard kina tue mati kat situ malam tadi macam mane? sape harus di persalahkan? kina ingat lagi time kina hantar aDam kat situ..suhu badan aDam dah 38.9c taw. tapi kami dapat jumpa  doctor 2 jam lepas tue. kalau terjadi ape2 kat aDam macam mane? zaman dah canggih...tapi still mcm nie gak. nie baru sebut pasal services kat spital..belom lagi kat tempat lain. mls nak ckp lebih2 pasal nie..nti ape lak org yg terasa tue cakap. kina cuma melepas kan perasaan dari pengalaman kina. kalau sape2 terasa kina mintak maaf banyak2 lah.. 

berbalik pada citer guard kina tue...

lepas doctor jumpa guard tue..dorang terus bawak dia pergi red zone.. x silap kina bila dimasukkan zone tue mmg zone bahaya. bila doctor x-ray je dia..barulah lah masing2 kelam-labut nak rawat dia. adesss... anak pakcik tunggu sampai  pukul 1 pagi ..itu pun x habis2 lagi. sebelum anak pakcik balik..doctor sempat bagi tahu dia ' naseb baik kamu hantar dia malam ini...kalau  esok 50-50!!' ..uikssss...terkezut anak pakcik!! 

tue lah..kina dah dah agak dah...guard tue betul2 sakit. bukan nye main2... (ada org kata guard tue sakit berlakon). naseb baik gak lah..pakcik tergerak suruh anak dia datang asrama hantar gaurd tue g spital. 

tengahari tadi kina pergi spital selayang tengok guard tue dgn pakcik dengan anak dia. Ya Allah... teruk betul keadaan guard tue, dah macam nyawa2 ikan kina tengok! kalau lah anak pakcik hantar dia pagi2 semalam mesti x seteruk ini. disebabkan ada hal...terpaksa hantar mlm. 

sebak hati kina bila tengok guard tue. walaupun dia bukan sape2..tapi kina sedih sangat2. dalam hati kina berkata ' naseb bek hantar spital cepat'

6 comments:

kakpah said...

salam kina. ada hospital ni memang lembab. sebab tu ramai orang prefer pergi spital swasta je.

mudah2an pakcik tu sembuh..

mamalieyna said...

nasib baik la kan...kalaulah jd sebaliknya..haish..menyesal tak sudah la..moga2 pakcik guard tu kembali sihat!

huhu..mmg sedih jugak kengkadang dgn spital2 ni..dah namanya emergency, harusla ambik tindakan segera! ini..terpaksa menunggu cam normalnye sakit pulak! tak best la gitu kan..tapi kita merungut pun cam takde makna je..huhu..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

~kak pah~

mmm...mmg lembab kan?tapi nak g spital swasta kang ongkosnye lak x leh tahan!!

biasalah..org susah bertambah susah..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

~mamalieyna~

mmg!! kalau lah kami hntr dia lmbt g spital mesti nyawa dia dihujung tanduk.

tue la kak..kalau kita merungut2 pun bukan nya suara kita didengari oleh MEREKA2 yg bertanggungjawab.

adesss...

shiori_LA said...

huhuhu...spital gomen memang camtu...akak pun ada pengalaman masa lahirkan ahmad nak tau kina baca la kat blog akak...pengalaman ngeri lahirkan ahmad..tuh...serik dah akak la kina

NICK IRFAN said...

oh yg la yg entry baru2 ni.. sian dia dh meninggal... sedih plak baca entry ni...

♣ kOrang KLIK kina..kina KLIK kOrang ♣