♣ ♣ KLIK² la kat sini yew...nak penuhkan ASB nie ♣ ♣

☺jOm KLIK²..pastu kina KLIK² kat kOrang pulak☺

♣ ♣ diAKTIFkan oLeh ♣ ♣

Thursday, March 25, 2010

..:: betul ke restoran yg kita makan tue BERSIH dan HALAL? ::..

::salam::

sambungan n3 sebelum nie..kina nak kita bincang ape harus kita buat sebagai customer?

tajuk kat atas nie... menunjukkan perkara penting bagi diri kina. x tahulah bagi korang pulak. korang amek perkara nie mudah atau sebaliknya?

dari pengalaman kina sendiri lah kan... restoran tue restoran mamak. siap ada gantung2 ayat Kursi..Allah Muhammad.. ayat 1000 Dinar. pekerja2 kina tgk india lah..tapi x tahulah india muslim ke tak. sbb x leh nak beza dan ada gak  pekerja pompuan indon. sah2 lah restoran mamak kan? orang islam pun byk minum dan makan kat situ. kina x de lah syak yg bukan2. 

1 hari tue bos kina pergi toilet restoran tue. tetiba dia nampak ada bilik khas kat sebelah toilet tue. bos kina terkezut dlm bilik tue ada patung berhala. sejak hari tue kami dah x de msk restoran tue lagi. kina pun ape lagi kompang la citer nih dkt kwn2 yg kina kenal. x semua tapi adalah sikit.

itu bab restoran mamak... bab kebersihan dapur restoran tue macam mane lak?

n3 yg lepas kan kina ada citer Aduan Rakyat pergi food court buat siasatan pasal harga melampau2. alih2 lepas tue dorang jumpa lah banyak kesalahan yg restoren tu lakukan. salah 1 nyer dapur yg kotor. tgk kat depan punyer lah bersih..kemas dan teratur. tapi bila tgk dapur mak ai.......

cuba korang tgk dapur nih...kalau korang tahu mesti korang x mo mkn kat kedai tue lagikan?

kalau tempat masaknye mcm nih?
geli tekak nak makan kan?

::gambo2 di atas sekadar gambar hiasan::

tapi kan...dlm siasatan tue...pihak berkuasa tue ckp ' kita sebagai pengguna..x boleh nak harapkan pihak berwajib je. kita mesti periksa sendiri kedai tue bersih ke tak..halal ke tak'.. bila dikenang balik kata2 yg pihak berwajib tue ckp...kita customer nih blh ke sng2 nk pg dapur restoren tue? bg ker owner nye?

bab halal ke x sesebuah restoren tue pulak...sape yg patut cek? mereka2 kan? x kan kita lak? bagi ke dorang kita nak cek? 

bab2 mcm nie kina mesti nak kepastian dan jawapan bg soalan2 di atas. manalah tahu yg baca blog kina nih ada bekerja di JAIS ker..kerja di department persatuan pengguna ker...atau korang org biasa mcm kina ada jawapan nye ker..silalah kongsi pandangan dan cadangan korang kat sini.

kina percaya ramai lagi yg sama mcm kina nak tahu mcm ne nak menjawab persoalan di atas.

17 comments:

Mak Su said...

ngeri ler....tang depan nampak cantik, tapi apa yg tersembunyi di sebalik?

a d r e y n i e e l i s y a said...

kdg2 mmg meloya juga tgk dapur restoran2 neyh..

huhuhu...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

~Mak su~

itulah..jijik dan gelikan?

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

~a d r e y n i e e l i s y a~

nak muntah bila kita sendiri tgk. mau termuntah kat situ gak!!

Sitisifir10 said...

baiklah masak kt umah lg....phewww

mamalieyna said...

tu la kita ni..asal tengok ramai pelanggan melayu, n nmpak ada ayat2 kursi or something yg menampakkan reestoran tu Islam, kita serbu aje, takde lak nak mengecek secara detail2 ni kan..herm..

kakpah said...

kakpah selalu buat2 nak gi toilet kalau masuk restoren ni. Sambil tu jeling2 kat dapur. kaklayu gerenti kotor lenkali tak datang lagi dah.

kedai mamak ni kena hati2. kadang2 yang meniaga tu india totok. kita mana tau..

zaza said...

memang geli la tgk gmbr tu!.. kat ner tu?

sandal kecik said...

A'ah kan kina betul tu..dgr jugak org tu ckp..suh kita chek kebrsihan tpt kita mkn tu.ingat sng sng kita leh msk dapo org..tengok alat memasak dia

zella y said...

aiyyoooo...kembang tekak ni tgk mcm ni...geli!

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

~sitisifir10~

ha'ah..msk kat umh lagi baik. kalau msk x sodap pun xpe. janji bersih kan?

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

~mamalieyna~

itu lah perangai buruk kita kak. kebanyakkan nye semua mcm tue. nampak je mcm tue igt kedaai mkn islam.

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

~kakpah~

yea kakpah? kina nak wat mcm tue gak la....

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

~zaza~

ala kina x tahu kat mn lokasi kedai tue. itu hanya sekadar gambar hiasan kina dpt google.

sori yew...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

~sandal kecik~

akk pun pasan kan org tue ckp? ssh...mana owner nak sng2 kasi kita msk dapur dorang.

shiori_LA said...

kina pasal restoran mamak tu memang kena hati2 macam gak akak dapat email tak lama dulu kalau nak tahu restoran tu islam ke tak tengok dia ada serve daging lembu tak...kalau takde tu maknanya bukan mamak la...totally indian sebab biasanya dorang tak masak lembu dan makan lembu kan...skang banyak je kedai india pun gantung tulisan ayat kursi or seribu dinar tu kat pintu derang nak kelirukan orang melayu....akak pernah sekali terkena gak kat restoran kat tempat keje nih...suami akak tanya ada kari lembu..memanjang takde je...last2 bila dapat email tak pegi dah restoran tu....nak buat macamana kan kita taktau dah tau jangan la pegi lagi....tapi ayat2 quran banyak je tergantung kat kedai nya...hmmm wallahualam..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

~shiori_LA~

itu tandanya bukan kedai makan islam la tuh. betul gak info dari emel akk tue. kalau india totok dia x kan jual lauk daging2 nih. TAPI kak..zaman sekarang dorang men belasah je. daging pun daging la..janji MASYUKKKKKKKK!!

betul x kan?

♣ kOrang KLIK kina..kina KLIK kOrang ♣