♣ ♣ KLIK² la kat sini yew...nak penuhkan ASB nie ♣ ♣

☺jOm KLIK²..pastu kina KLIK² kat kOrang pulak☺

♣ ♣ diAKTIFkan oLeh ♣ ♣

Wednesday, March 9, 2011

☺pasal dorang aku yang kena marah.BAB 3☺

..assalamualaikum..

kina rasa hepi sebab ramai yang sudi baca masalah kina semalam... cadangan² tue kina hargai sangat²... ingatkan tak ada sape yang nak baca...rupanya korang sayang jugakkat kina kan?... 

sOb..sOb..sOb..

kina dah bincang dengan suami kina pasal masalah nie. dia kata "cuti je lah".  pastu kina ckp kina nak berhenti kerja dia tak kasi... sebab takut bila kina x kerja nanti siapa nak bantu dia... dah la gaji dia sekarang tak menentu....

jadinya serba salah kina nak berhenti...

kina sayang kerja kina nie...

tapi kina x tahan kerja dengan orang² yang mcm nie...

org yang tak ada hati perut dan tak campur masyarakat...

kalau bOleh dOrang nak staff dOrang x payah cuti dan kerja je....

mana bOleh mcm tue kan? kina x bOleh hidup macam tue... dah lah kina sOrang je kerani kat sini. kalau cuti memang lah x ada sape buat kerja kina. tapi org HQ kata.. bila time x busy kalau nak cuti..cuti je lah. tapi masalahnye sekarang bOs branch yang tak kasi. 

bOs branch lain ok je... staff² lain x de pun masalah mcm kina. dOrang hepi je pergi kerja. hepi je nak dapat habiskan cuti tahun. dOrang hepi je dpt kenaikan gaji.. dorang hepi je dapat bOnus 3 @ 4 bulan setiap tahun. 

kina......

 tak merasa mcm ne dOrang rasa...

ape patut kina berhenti dan cari kerja lain?

ada ke org nak amek kina kerja nanti? dah la Rawang susah nak cari kerja.

takutnya nak tempuh saat itu. kina x nak HIDUP susah...

dah lama kina pendamkan perasaan nie... baru sekarang kina dah tak tahan nak tanggung semua nie... 

kina ingat nak niaga secara online... nak jual mcm² barang. tapi kina x ada pengalaman dan x tahu mcm mana nak memulakan niaga online tue. 

mula² ape yg perlu kina lakukan?

modal...? mestila kan? tapi kina x ada lah byk sgt mOdal. ada la sikit²..

barang ape yg senang di jual...laku dan lumayan?

urrrrmmmm..... 

mcm² kina pikir sekarang nie. dah tak tahu nak buat ape.

ke.... 

kina kerja jugak dan kina kena tahan  perangai dOrang?

tapi x best pulak...cuti susah nak dapat. 

kalau kina x jadi berhenti... cuti yg kina mintak nie mcm ne lak? cancel? kecian mak mertua kina x dapat pergi. 

adessss...

ape yg perlu kina buat????????

MAKIN LAMA KERJA KAT SINI TAKUT BOLEH JADI GILERRRRRR....

7 comments:

nurul riza said...

akak kena fikir baik2..kesian dkt abg akak.kalau kita keje blhlah bantu skit2..

Zaidah said...

aduss kina...klu zai berada kat tempat kina pun pening nak memikitkan perkara nie....mohon aje kina cuti...klu tak dapat cuti...mc ajelah...klu bos nak bebel2....kejap aje...lepas tu senyaplah dia tu...pekakkan tinga aje..

DiaUmaiNiNaz said...

aduhai masalah keja n cuti kina...dinaz dah penah rasa sblmni..kekadang tu senang sangat approve...taktaulah mungkin kena tgk mood boss kot...slowtalk dgn dia baik2..kita ni bukannya robot nak keja memanjang..perlu juga rehat, kalau tak buat pe compny ofer cuti tahun kat staff die...cari kesempatan yang terbaik untuk discus dgn boss ttg ni...mesti ada jalan penyelesaian..jgn berenti keja..kat luar tu ramai yang nak sangat keja...nk biz on9 tu bole tp buat part time dulu la, cuba2...

kakyong said...

kakyong dah baca dr part 1 hingga sini..

1stly, bila minta cuti sbb kenduri kahwin tu, attach sekali kad kahwin.. bior le dia kasi ke tak, yg pasti dah sertakan bukti..
kakyong penah jd bos & ade masa2 tertentu memang kakyong x bg staff bercuti.. masa tgh peak period memang susah nak bg cuti, kecuali anak sakit @ betul2 emergency... kalo ade kenduri ke apa ker, mesti kakyong nak kad kahwin sbg bukti.. sbb kakyong nanti yg kena menjawab dgn bos atasan, knp bg cuti pada staff masa peak period.?
& jika kina tak ebrjaya minta cuti 2 hari, minta lah cuti 1 hari, sabtu tu jer...



2ndly, cuba 'tackle' bos tu.. cuba berbaik2 dgn dia... bukan bodek, tapi cuba faham dia.. takkan bos tu takde sisi baik, takkan kina nampak sisi gelap dia jer... ade masa cuba cari ruang utk beramah-mesra dgn bos..

3rd, jgn berenti kerja.. nak mula kan bisnes online.. boleh mula kecil-kecilan.. sbb bsness online ni tak menentu.. bukan setiap masa kita ade customer.. yg pasti kena kerja keras & tahu cara utk marketing... sbb kakyong pun business online juga... ade masa slow sgt2.. ade masa okay.. yg pasti Kina jual @ buat apa yg kina minat.. cth kina suka baju2 cantik.. may be boleh jual baju2 cantik.. cth dress ke apa ker.. yg pasti biarlah lain dr yg lain.. kalo nak jual tudung pun, dah ramai yg jual tudung... pakaian baby pun cam tu jugak.. dah ramai yg jual.. cuma perlu ade keunikan tersendiri..


apa2 pun, kakyong doakan yg terbaik utk Kina... maap jer, pjg pulak mbebel kat komen kina ni..

Ellen said...

Nak minta pendapat Ellen...

Better jangan berhenti kerana hal cam ni saja..atau kalo nak berhenti pun kenalah cari keja dulu baru berhenti sebab kalo kita tak keja , payah sket kan..sama gak ngan Ellen..
Boss ni ikut suka dia saja Kina, apa lagi kalo masa tu maybe dia tengah stress atau ada probs, so Kina kena bersabar ya..banyakkan doa dan cuba lagi merayu ngan boss tu..rasanya ok juga tu.

sissyira said...

salam

banyakkan sabar..mmg begitulah kalau kerja,kat mana2 pun macm tu lah..

jangan berhenti la kak, skrng payah nk dpt kerja.

broe_ayla said...

bertahan lah...sementara tu cari kje lain...sian kt kina..lgpn skrg sush dpt kje...mmg payah klo persekitaran tmpt kje mcm tuh..dgn perangai bos lagi..hurm...klo n kkje mudah...jd bby sitter...hehe..sambil jge ank sendiri..leh jge ank org..duk umh jer..cme penat la sket jge budak2...

♣ kOrang KLIK kina..kina KLIK kOrang ♣