♣ ♣ KLIK² la kat sini yew...nak penuhkan ASB nie ♣ ♣

☺jOm KLIK²..pastu kina KLIK² kat kOrang pulak☺

♣ ♣ diAKTIFkan oLeh ♣ ♣

Friday, April 8, 2011

☺resepi udang gOreng mentega KHAS utk LYNN HAMZAH☺

Tadi kina jengOk blOg LYNN HAMZAH....akhirnya! dia telah dapat makan ape yg dia idamkan. Syukur Al-hamdulillah... 

last n3 dia.. katanya dia ada lagi separuh lagi baki udang yg cik abang dia beli tue. dia ada mintak idea kat kawan².. yg baki tue nak masak ape. sO kina nak bg cadangan la kat dia iaitu UDANG GORENG MENTEGA.
kOrang tahu ke mcm ne nak masak udang goreng mentega tue? kina kOmpOm x tahu...hehehehehe. oleh itu kina pun carilah resepi nie kat pakcik google utk dia. kalau korang nak amek jugak resepi nie ...silakan.

inilah bentuk udang goreng mentega tue


 dan resepinya ialah

  • 15 ekor udang sederhana
  • 3 s/b butter
  • 2 s/b susu cair
  • 1/2 s/b rempah kari
  • 2 ulas bwg putih - dicincang
  • 10 helai daun kari
  • Garam - jika perlu


Cara-caranya:

1. Bersihkan udang.Jgn dibuang kulitnya tapi dibelah belakang.Selepas itu goreng dan ketepikan.

2. Tumis bwg putih menggunakan mentega sehingga kekuningan dan masukkan daun kari.

3. Kemudian masukkan serbuk kari dan tumis sehingga naik minyak.Gunakan api yg perlahan.Masukkan udang yg telah digoreng dan susu cair.Kacau sehingga sebati dan padamkan api.Jika kurang masin bolehlah ditambah garam...Biasanya butter sudah masin...

nOtaKaKiKiNa:
kalau nak sedap lagi..tambah la telur.

12 comments:

toyolkiut said...

udang mentega?
huhuhu..
sungguh2 sdap tu..

LyNn HaMzAh said...

hehehehe...siap ada entry khas tu...tq yer kina...

ஐ๑makdara TERdiva๑ஐ said...

MDT kopipes jugak! dah lame cari resepi ni..

toce..toce...

kakyong said...

owh.. camni cara masak nya ya.. boleh la cuba nanti ..


n3 terbaru kakyong.com Best sangat ke drama Asmara tv3 ni..???

sarah mohamad said...

baru je makan butter prawn tuuu. sooodap. makan ngeti lah, nak buat tak ngeti. hiks :)

shima said...

Butterprawn org biasa panggil kan..hehe..sedap..ku pun tak nah mkan

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

toyolkiut~

mmg sedap..cuba lah buat!

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

LyNn HaMzAh~

sama² lynn.... mmg khas utk lynn pun!

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

ஐ๑makdara TERdiva๑ஐ ~

blh jerk! tapi bila dah cuba bak sikit blh?

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

kakyong~

ha'ah...k.yOng try la. mesti anak² k.yOng mkn sambil menjilat jari.

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

sarah mohamad~

laaaa...ye ker? sama lah! kita leh jadi geng ni.

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

shima~

ha'ah... try la buat.mesti sedapppp!

♣ kOrang KLIK kina..kina KLIK kOrang ♣