♣ ♣ KLIK² la kat sini yew...nak penuhkan ASB nie ♣ ♣

☺jOm KLIK²..pastu kina KLIK² kat kOrang pulak☺

♣ ♣ diAKTIFkan oLeh ♣ ♣

Thursday, October 20, 2011

☺Hukum suami isteri menggunakan nama panggilan MAMA dan PAPA☺

..assalamualaikum..

Ptg semalam kina halfday...ada check up utk minggu ke 36. Waaaaa..dah nak dekat due date kina nie kan? tinggal berapa hari je lagi.

Disebabkan cepat balik..kina singgah la ada 1 kedai makan bawah pokok nie sebab kina dengar kedai tue mmg ramai org makan. Dah lama kina nak singgah tapi bila dah petang kedai tue dah tutup. Entah semalam supra blh nak singgah pulak. Kina pun suka lah... mcm² org tue jual. Mcm² gak la kina beli.. . Kina tgk semalam mmg betul pun. lagi² masa kina dtg tue semalam time lunch. 

Berbalik dengan tajuk kat atas tue... ada akk sorang nie,toke kedai kina rasa. dia ckp kat kina

toke: adik....akk nak tanya lah. adk nie ngandung anak 1st ker?

kina: x la kak...nie anak yg kedua. kenapa?

toke: akk ckp nie jgn amek hati pulak. sebenarnya akk terdengar adik panggil suami "papa"... so dia panggil adik "mama" la yew? 

kina: ha'ah kak...kenapa yew?

toke: akk hari tue pernah dengar kat radio Johor..ustat tue ckp isteri x blh panggil suami tu "papa" dan suami x leh panggil isteri "mama". Sebab ustat tue ckp panggilan tu hanya kita blh guna utk  mak ayah kita dan anak je. So bila kita panggil suami kita "papa" maknanya dia ayah kita la. dan begitu sebaliknya.... ape hukumnya tue akk takut nak sebut. takut tersalah info. tapi mcm tue lah ustat tue ckp kat radio.... nie akk dah dengar adik panggil suami tadi "papa"..akk dah tahu benda tue x blh akk pun tegur la. lain la akk x dengar kan... dosa lak akk kalau dah tahu x tegur. Jangan amek hati yew dik....

kina: la..yew ke kak? x pe kak. saya x kisah kalau akk tegur benda betul. kalau x..saya pun x tahu. terima kasih kak...

panjang x dialog kat atas tadi? hehehehe...

so ape pendapat korang tentang persoalan nie? ada yg dah tahu ker? 

bila dah bayar makanan yg kami beli tue kami pun balik la. dlm perjalanan nak balik ke rumah mama kina, kina tanyalah supra... lepas nie nak panggil kina ape? sebab kadang² kina panggil dia "sayang" jugak. tapi lebih kerap "papa" la. kina rasa x de masalah nak panggil dia "sayang". tapi dia nak panggil kina ape tue dia x tahu lagi. masalah jugak tue... x kan nak panggil dua² "sayang" pulak? 

urrrmmmm.... sampai pagi nie kina masih pikir ape panggilan yg sesuai utk dia panggil kina. Ptg semalam pun kami tersasul² lagi taw..dah terbiasakan?..

Kesimpulannye... x kiralah mama papa ke..ibu ayah ke, abah emak ke...semua tak blh guna untuk kita suami isteri. Ape hukumnye kina pun x tahu... kalau ada sape² yg ada info pasal ni share² la kat kina. Yang lain pun baca nanti kan....


13 comments:

munna said...

ooo kak munna baru tahu...tapi mmg tak pernah guna panggilan tu...

nurul riza said...

ye ker kak..pastu nnti nak panggil ape..dh biasa panggil ayah n mama..

lia said...

pendapat akak la yer.... kita memaksudkan panggilan itu utk tunjukkan dia father of our kids.... bkn memaksudkan dia as our father....

hukum : x de masalah....

kina kena paham betul2 hal ni....

try google sbb menda ni pernah d perdebatkan da sblm ni....

eB ezrin said...

pernah dgr tapi eB carik info dolo yer sbb kami pn panggil g2... bkn tujuan mak ayah tapi tujuan utk anak2... jap kang eB dtg balik :)

eB ezrin said...

dh dpt :)


Soalan:
Apakah hukum suami isteri menggunakan nama panggilan mama dan papa dalam perbualan seharian. Adakah ini termasuk dalam zihar atau lain-lain yang dilarang oleh agama?

Jawapan:
Panggilan yang baik dalam hubungan interpersonal adalah suatu yang amat dituntut bagi mewujudkan adab hubungan yang mesra dan hormat. Islam tidak menetapkan sebarang panggilan yang khusus antara suami isteri asalkan ia dapat menjaga kredibiliti dan hubungan kedua-dua belah pihak. Panggilan nama penuh, nama timangan, gelaran yang baik, panggilan kasih hatta panggilan fungsi seperti mama atau papa tidak menjadi halangan selagi mana ia dapat menjaga nilai hormat dan kasih sayang suami isteri. Tidak menjadi zihar menggunakan panggilan seperti itu kerana asasnya ia bertujuan untuk memuji serta menghargai dan bukan sebaliknya. Nama-nama berhala, syaitan, neraka atau haiwan tidak boleh digunakan sebagai nama panggilan kerana ia bukan setakat gelaran yang tidak baik tetapi juga tiada nilai adab dan kasih sayang. Malah ia merupakan laknat atau doa keburukan bagi mereka yang dipanggil dengan nama tersebut.

Ibuani said...

thanks for sharing As... kak ani mmg panggil Huby kak ani... "Ayah & Ibu"... Insha Allah... niat nya nak bg anak2 xterikut2 kak ani panggil Abang... kak ani ada tanya ustaz.. xsalah if kita menjg tertib dan adab pd Huby kita walau apapun gelaran or panggilannya... maybe ada yg lain pendapat... tp setakat ni yg kak ani tahu dibolehkan.... wallahualam...

Ibuani said...

xperasan td.....eB ezrin dah dpt info... itu lah yg sebaiknya... thanks for sharing As... mencari ilmu tiada sudahnya kan... ;-)

atty's said...

kty mmg tak panggil along dgn perkataan ayah atau sewaktu dgn nya ..
panggil along dgn abang

along lak panggil kty ayang or sayang.

rasanya tak salah pun kalau nak panggil mama or papa selagi kita tau itu pasangan kita..cuma kalau ganti nama sayang ke manje ke anje ..ke..lebih mengeratkan hubungan dan kasih sayang gtu..

.

zaidah said...

PERNAH JUGAK DENGAR USTAZ CAKAP YANG TAK BLEH PANGGIL SUAMI ISTERI NGAN PANGGILAN MAK AYAH N SEBAGAINYER...TAPI YANG PENTING TUJUAN KITA NAK AJARKAN KEPADA ANAK...SELEBIHNYER BIARLAH KITA PANGGIL PASANGAN KITA NGAN PANGGILAN YANG MESRA....

shiori_LA said...

ermm...rasanya takpe kot...tapi kemesraan tu dah kurang sebab memula kawin panggil abang panggil sayang tapi dah lama kawin panggilan tu bertukar ke ayah dan ibu bila dah ada anak....so bila dah ada cucu nanti tukar pulak jadik atuk n nenek.....so katanya kemesraan tu macam takde la......wallahualam

aien sara said...

aku mmg tau psl ni dh lama dh as...ada yg ckp mcm asesuai utk suami isteri......sbb kata2 tu sesuai utk ank2...so pasni ko cuba la ubh yer...cm aku ngn epul dia pgg aku ayang....dn aku pnggl dia cayang.....hehhehehe

kakyong said...

errrkkk.. kerasnya cara ustaz yg cakap tak boleh tu..

selama dok panggil ni, xde lah pulak nak anggap suami tu mcm bapa kita..

ZaLina BLank said...

aku pun pnh dgr as . kita x bole pg suami kita dgn pnggilan mcm ank2 kita pgl suami kita . aku pun kna ubah la jugak . sb shafeq kdg2 pgl aku 'ummi' , kdg2 pgl aku 'yang' . aku plak kena ubah la pgl dia 'abang' . sb skrg aku pgl dia 'walid' .

♣ kOrang KLIK kina..kina KLIK kOrang ♣