♣ ♣ KLIK² la kat sini yew...nak penuhkan ASB nie ♣ ♣

☺jOm KLIK²..pastu kina KLIK² kat kOrang pulak☺

♣ ♣ diAKTIFkan oLeh ♣ ♣

Tuesday, June 7, 2011

☺aDam kena ceret beret dan muntah²☺

..assalamualaikum..

Petang nie baru ada idea nak update blOg...sunyi sepi je kan kalau blOg tak berupdate. tak ramai yang menyinggah...huk..huk..huk.. kina akui kina pun x bertandang ke blOg korang sangat. sebab tue la kan... tapi bukan saje² x mO bertandang, disebabkan kerja banyak bertimbun nak update pun x ada masa. 

Terima kasih banyak² pada sape yg sudi datang bertandang. sayang kOrang sangat²!!! rasa diri ni masih dihargai rasanya....

citer pasal dihargai ..kina nak citer sikit pasal adam. dah seminggu adam kena ceret beret dan muntah². badannya pun dah  semakin melidi dah. mula² adam meraung kata perutnya sakit... tak lama tue dia demam panas pulak. suhu badannya mencecah sehingga 39.90c dah masa tue... terus kina bawak adam pergi klinik swasta. dokter ckp perut adam kembung. sebab tue perut dia sakit... balik rumah igt adam nak mkn la ubat. rupanya susah bukan main lagi. mcm² cara kina sekeluarga buat tapi dia still muntahkan balik ubat tue. 

adam semakin parah... ceret beret x henti²... badan semakin lemah... makan minum langsung x nak. dia cuma nak minum air kosong je masa tue. air kosong mana ada khasiat sangat dengan keadaan dia mcm nie kan. mulut adam pulak tak henti² cakap perut sakit. 

hari jumaat tue kina bawak adam pergi spital Selayang pulak..mana tahu adam ada sakit lain ke kan. tapi...bila dokter cek adam x de pape. mmg dia kena kembung perut. dokter kata lagi..nak tak nak kena paksa jugk dia makan ubat. kalau tak sakit dia x kan kurang.

hari sabtu tue kina dah tak tahu nak buat ape.. call kakak ipar dia kata bahaya kalau adam berterusan mcm nie. ia blh membawa maut. lagi la kina rasa takut!!! kebetulan sabtu tue kan cuti besday agong..kina pun bawak adam pergi rumah mama kina. x sanggup kina berdua dengan adam je kat rumah kina. suami kina pulak terpaksa pergi kerja jugak. katanya kalau pape cal dia terus... kina pun izinkan je lah dia pergi kerja. 

sampai rumah mama... kina ajak adik ipar kina peluk adam kuat² dan kami ngangakan mulut adam kuat² dan pancutkan ubat tue dlm mulut dia. mmg masa tue adam menangis meronta². kalau tgk mmg tak sampai hati...tapi kami terpaksa buat mcm tue. itupun dia nak jugak muntahkan ubat tue balik. walaupun x semua yg msk dlm perut dia..janji ada masuk. tak lama tue adam pun dah semakin ok. mengadu sakit perut dah kurang dah. tapi ceret beret tue ada jugak la sekali sekala. 

emak mana yang tak risaukan? semalam adam dah jadi otomen balik dah. tapi x de lah selincah sebelum nie. Al-hamdulillah pada ALLAH kerana telah sembuhkan adam dari penyakit. 

lepas nie kina akan paksa dia mkn ubat jugak..dia nak menangis menangis la... janji dia sembuh cepat. biarlah dia menangis sekarang dari kami menangis kemudian hari.

inilah pengalaman yang x dapat kina lupakan sampai bila².. 

tapi kan..mcm ne nak bg adam ada selera makan  yew? sekarang nie dia banyak minum susu dari makan nasi. kina nak tgk adam chubby mcm dia kecik² dulu. sekarang nie badan dia pun nampak mcm gitar jer. adessss....

18 comments:

Mrs.Yie said...

tu perkara biasa je tu..budak tengah membesar memang parents banyak hadapi dugaan sikit la..macam2 penyakit yg datang..akak pernah beberapa kali jaga anak kat wad..kes demam panas..anak sulong..panasnya mencecah sampai 40 darjah celcius..

Lily@MamaZaraZareef said...

siannya ada..harap cpt sembuh k..mmg kena paksa gak die makan ubat...utk kebaikan die jugak kan..

Liza @ Adzriel AB said...

sekali-sekala memang kena kejam bab bagi ubat. bila anak tak nak makan sanagt, akak suka bagi vitagen. offer dia mcm2.

LYAfrina said...

bimbangkan ank sakit.. ni kenalak cirit lagila lemah badan ank..kita y besar pon kalo terkena.. tuhan j y tau rasanya... try bg ubt chit teck kit aun tu.. rasanya budak umur 1thn ke ats dh blh mkn.. tp ikut dos y disarankan.. aritu asya pon kena cirit..lya bg makn. terus ok..kalo cirit berterusan blh hilang air dlm badan

zaidah said...

ciannyer adam...auntie doakan semoga adam cepat sembuh...bila diorang tak nak makan ubat memang geram..macam mana nak baik klu tak nak makan ubat..sama macam anak zai....bila masuk mulut aje terus muntah...lepas nie moga selera adam datang mai cian klu badan terus melidi...

bonda dadif aka akish said...

ala tian adam..dadif pon hari tuh kene cery bery...muntah sket2 aje...dan naseb demam dah kene b4 cery bery tuh...aduhai...

dadif pon same la kina tak kuat mkn..susu aje yg dipulunnye..naseb makin menmanjang..kalo idak konpemlg riso...

Cik Wanie Ghani said...

get well soon to Adam,
jgn lupa kasi dia mkn ubat ok

:)

Zura said...

xsanggup tgk budak kecik sakit...

intan_blur said...

siannye dia..moga cepat sembuh ye adam

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

Mrs.Yie,

yew la kan kak..masa dorang nak membesar nie lah mcm² dugaan kita kena hadapi. ape yg penting kita sentiasa igt pada ALLAH dan bg lebih perihatian pada anak² kina.

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

Lily@MamaZaraZareef,

betul tue. biar la nampak mcm ganas je kan bila nak bg dia mkn ubt. janji dia sehat.

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

Liza @ Adzriel AB,

akk..mcm² cara kina ofer dia. x lut nye. dia tahu je taw. ngeee...budak sekarang nie semakin bijak. x mcm kita kecik² dulu.

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

LYAfrina,

kina bg ia vitagen pun dia x nak..ini kan pulak pil tue kak. lagi la dia x nak... susah tul kalau dia sakit nie.

pepun tq yew bg pertua!

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

zaidah,

tq zai..betul ckp zai tue.

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

bonda dadif aka akish,

cian kan adam..doakan adam yew.

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

Cik Wanie Ghani,

tq waniey mucuk...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

intan_blur,

tq tan...

aien sara said...

sian nyer....sama cm ank2 aku la yer as....nasib ko baik la jugak sbb ank sorang jer...aku aritu smp 3org skali cery bery...smp aku2 pon lembik tau...huhuhu...besar kn pengorbanan jd ibu ni kn.....ko bnyk bersabo tau.....moga adam cpt2 sembuh....

♣ kOrang KLIK kina..kina KLIK kOrang ♣