♣ ♣ KLIK² la kat sini yew...nak penuhkan ASB nie ♣ ♣

☺jOm KLIK²..pastu kina KLIK² kat kOrang pulak☺

♣ ♣ diAKTIFkan oLeh ♣ ♣

Wednesday, March 31, 2010

..:: hadiah Misteri barangan Elken ::..

::salam::


Korang nak hadiah barangan ELKEN tak? kalau kina nakkkkkk...tapi mesti ada caranya. 

cara2 nak dapatkannya ialah..kOrang ikut jerk ape yg tuan rumah (Ju@LuckyMummy)  tu nak.. hehehehe..

1. Korang mesti la seorang wanita ( kalau lelaki nak join pun boleh .. tp hadiah tu kena la bg kt wanita yg korang sayang) ~ Done

2. Wajib jadi Follower belog My Lucky Tuah ini.. ~ Done

3. Buat satu entry kenapa korang nak hadiah Misteri barangan Elken ni.. ~ Done


4. Contest berlangsung dari 31 Mac 2010 hingga 15 April 2010..

5. 5 pemenang akan di pilih berdasarkan jawapan kreatif korang..

Jangan tunggu lagi...!! Mulakan sekarang!!

**SILA BERIKAN LINK & E-MAIL KORANG YA BILA DAH WAT ENTRY PASAL CONTEST NI KAT RUANGAN KOMEN**
haaa..senang kan? ape tunggu lagi? jOm ler meriahkan majlis. mana tahu REZEKI MAHAL kali nih. 

memOPenTinG: hari ini ada sembahyang hajat untuk Din BerambOi di Masjid Al-Ikhlas Selayang selepas solat isyak. 

(tak silap kinalah kalau silap mintak maaf..tadi dgr kat radio)

..:: BERITA TERKINI DIN BERAMBOI ::..

::salam::

kina ada baca bLOg L@na Journal ..kat situ mcm2 info pasal kencing tikus nih. kalau korang nak tahu lebih lanjut pergi lah blOg dia. 

dan kat situlah kina dpt BERITA TERKINI pasal Din BerambOi..

terkini dari fb aznil .. din beramboi dah stabil dan sudah boleh bernafas dengan baik cuma belum sedarkan diri .. alhamdulillah

..:: Din BerambOi sekarang tengah KOMA!! ::..

::salam::

kOrang ada dengar berita x kat tv3 mlm tadi?Din BerambOi sekarang sakit tenat dan berada dalam KOMA. kina pasti ramai peminat dia ramai kat luar. kina x bape minat sgt la. tapi kita sebagai hamba ALLAH..mari lah kita beramai2 berdOa agar dia cepat sedar dan cepat sembuh. 

kina dgr berita smlm dia termakan makanan yg mengandungi kencing tikus!

adesss...cian dia.

Tuesday, March 30, 2010

..:: dapat award dari Coretan Perantau - lOng Hafizz ::..

::salam::

sebenarnya kina hepi sangat2 sbb ada gak orang sudi bg kina award. dah lama x dapat award nih.. (eleh aku nih batak la pulak!!). kina suka pergi terjah blOg dia. penulisan amat bagus sekali. kadang2 kina terpikir 'mcm ne dia leh wat ayat sebagus ini?'.. lain lah mcm kina nih...ayat bahasa pasar je. itupun x tahulah ada orang suka baca blog kina atau tidak. (hanya korang je yg boleh nilai...ok ker?) lagi 1..kina suka baca blOg dia sbb dia jujur...ape yg berlaku pada dia, dia ceritakan kat situ. Orang yg kina maksudkan ialah Long Hafizz (Coretan Perantau)..sekarang dia tgh study kat LONDON.. nak tgk gambo2 sekitar LONDON leh tgk kat blOg dia. dia nih mmg suka bergambo.

PALING kina suka...nama kina ada dlm senarai penerima award yg betul2 dari dia (yg nombor 23 tuh). bukan kina ciplak dari blOg kawan2 kina. rasa diri kina nih dihargai lak...hehehehehe..(poyo lak aku nih!!)
::tekan untuk tumbesaran::

ok dgn tidak membuang masa kina tepek award dari si lOng Hafizz nih...kalau korang nak gak..blh je. amek dari sini pun blh. TAPI make sure korang kena inform kat bLog dia. dia x marah punyer..!! 


inilah award dari Coretan Perantau

::copy dan paste yew...::

Friday, March 26, 2010

::salam::

jab yer..nak check coding..kan takleh masuk lak
 
hari nih entah nape kina rajin lah pulak...rajin aper? rajin mengupdate-update lah!! igt sebelum nak balik kina nak ler ping kan blog kina dkt GENGBLOGGER..tapi kuar gambo kat atas tue pulak. nape yew? ada problem lagi ker? 

TOLONG

TOLONG 

jgn buat kina mcm nih...!!!!
(buat2 nangis guling2 nih..hehehe)

kina harap lepas nih bila kina nak ping kan blog kina x de masalah. sape2 ada info pasal nie bg tahu kina. nanti jadi giler kentang lak kina nih. wakaka....

oklah..jap g dah nak pukul 5.30..kina nak chaw da.. kina doakan korang2 bila balik rumah nanti dalam keadaan yg hepi2. x mo bawak masalah keje kat umah yew... yg nak masak untuk anak2 dan hubby masak sedap2 yew. ada yg nak masak ikan keli ke hari nie? huhuhuhuhu...

assalamualaikum..

nOtaKaKiKiNa: esk kina x masuk opis coz nak g menembak kat Lapang Sasar Mantin. nti kina tempek citer nih hari isnin yew.

.. :: pesanan dari TEMAN ::..

::salam::

kina dapat pesanan nie dari peti emel kina. terpanggil kina tuk berkongsi kat sini. kina kan rajin berkongsi citer kan? hehehehe..(pasan lak aku ni!!)

Assalamualaikum
Sekadar menyampaikan. ......


Pesanan terbaik dari seorang rakan....

Assalamualaikum,

Just wanna share with everyone kisah benar yang saya lalui. Baru- baru ni ketika saya nak ke Surau berdekatan dgn rumah saya untuk sembahyang Isyak, seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu, saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang tidak saya kenali itu.. Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau.

Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam. Orangnya sudah berumur. Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan. Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik. Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada

tiga
surah yang beliau 'pegang' betul-betul , dan beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.

Pertama, kata beliau, surah Al-Fatihah. Selain penting untuk sah sembahyang, ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul. Mudah-mudahan dengan 'menjaga' bersungguh-sungguh surah Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita, kata pakcik.

Kedua,

Surah Al-Ikhlas
. Surah ini, katanya, s urah tauhid.
Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuk-Nya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.


Ketiga, surah

Al-Kafirun
, kata pak cik. Bahagian ini, menarik sikit. Pak cik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman sekarang, zaman globalisasi. Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti diajar supaya pegang betul-betul surah itu. Sebab, dalam zaman globalisasi, anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke mana-mana.

Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah, dia akan selamat, kata pak cik. Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar

'untukmu agamamu, untukku agamaku'
.
Betul juga, fikir saya. Kemudian, pak cik cakap ada satu lagi perkara yang saya mesti pegang. Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.


Pertama, kekuatan minda

Minda, kata pak cik, ialah ilmu. Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden, ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan > sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.


Kedua, kekuatan hati

Hati ialah iman, kata pak cik. Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekali pun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa. Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul. Kala u minda kuat tapi hati tak kuat, maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan iman, kata pak cik...


Ketiga, kuat fizikal

Pertama-pertama, kalau tubuh badan lemah, susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pak cik. Kala u pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat, susah nak beramal. Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya

.

Habis saja pak cik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan, beliau minta diri dan hilang dari pandangan saya setiba nya di surau tersebut.
Terima kasih kepada pak cik berjanggut tu. Sebelum itu beliau berpesan agar saya sebarkan kepada yang lain. Pesanannya memang baik untuk saya sampaikan..


Iqra'.....!


Take a break....... .meditate. ..3 minutes & calm your mind...
Recite 3x :

1. Katakanlah (wahai Muhammad); " (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;
2. "Allah Yang menjadi tumpuan sekelian makhluk untuk memohon sebarang hajat;
3. 'Ia tidak beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;
4. "Dan tidak ada sesiapa pun yang setara dengan-Nya".


Setelah baca , forwardkan email ini kepada seberapa banyak rakan-rakan anda.
Bayangkan betapa besarnya RAHMAT yang Allah turunkan. Insyaallah.


Wassalam


nOtaKaKiKiNa : tepuk dada tanya hati samaada korang nak forward ke x...keje kina dah selesai. muda-mudahan kita mendapat keberkatan dari Nya...

..:: kOrang suka makan IKAN KELI ::..


::salam::

mesti ramai blOggers2 suka makan IKAN KELI..betul x? kina suka gak makan ikan keli nih..lagi2 masak sambal tumis cili api. SODAPPPPP......
kalau di bakar pun sodap.... tapi kina kalau bakar x berapa minat.
kalau kOrang nak tahu... ikan keli bOleh membesar dalam masa yg cepat. lagi2 ikan keli yg dibela.
mak aiiiii..BOSAR nyer ikan nih? kalau korang nak tahu ikan keli boleh membesar mcm gambo kat atas nih. ada lagi yg besar. baru2 nih nelayan jumpa dekat Sarawak.



kalau kOrang dapat ikan mcm nie masa mancing..kOrang masak x? hehehehe..kalau kina TAKKKKKKKK.......

..:: jOm kita sama2 sertai EARTH HOUR ::..

::salam::

jOm le kita sertai beramai2...sape2 yg menghargai BUMI kita tutup lampu rumah kOrang  pukul 8.30 mlm hingga 11.30 malam...kalau takut bergelap buat lah sampai 9.30 mlm jerk..1 jam pun boleeeeeee...

SELAMATKANLAH BUMI KITA YG KIAN MUSNAH AKIBAT PERBUATAN KITA SENDIRI. JANGAN SAMPAI BUMI MARAHKAN KITA DAN BERTINDAK TANPA KITA SEDARI. KELAK KITA YG MERANA.

Thursday, March 25, 2010

..:: betul ke restoran yg kita makan tue BERSIH dan HALAL? ::..

::salam::

sambungan n3 sebelum nie..kina nak kita bincang ape harus kita buat sebagai customer?

tajuk kat atas nie... menunjukkan perkara penting bagi diri kina. x tahulah bagi korang pulak. korang amek perkara nie mudah atau sebaliknya?

dari pengalaman kina sendiri lah kan... restoran tue restoran mamak. siap ada gantung2 ayat Kursi..Allah Muhammad.. ayat 1000 Dinar. pekerja2 kina tgk india lah..tapi x tahulah india muslim ke tak. sbb x leh nak beza dan ada gak  pekerja pompuan indon. sah2 lah restoran mamak kan? orang islam pun byk minum dan makan kat situ. kina x de lah syak yg bukan2. 

1 hari tue bos kina pergi toilet restoran tue. tetiba dia nampak ada bilik khas kat sebelah toilet tue. bos kina terkezut dlm bilik tue ada patung berhala. sejak hari tue kami dah x de msk restoran tue lagi. kina pun ape lagi kompang la citer nih dkt kwn2 yg kina kenal. x semua tapi adalah sikit.

itu bab restoran mamak... bab kebersihan dapur restoran tue macam mane lak?

n3 yg lepas kan kina ada citer Aduan Rakyat pergi food court buat siasatan pasal harga melampau2. alih2 lepas tue dorang jumpa lah banyak kesalahan yg restoren tu lakukan. salah 1 nyer dapur yg kotor. tgk kat depan punyer lah bersih..kemas dan teratur. tapi bila tgk dapur mak ai.......

cuba korang tgk dapur nih...kalau korang tahu mesti korang x mo mkn kat kedai tue lagikan?

kalau tempat masaknye mcm nih?
geli tekak nak makan kan?

::gambo2 di atas sekadar gambar hiasan::

tapi kan...dlm siasatan tue...pihak berkuasa tue ckp ' kita sebagai pengguna..x boleh nak harapkan pihak berwajib je. kita mesti periksa sendiri kedai tue bersih ke tak..halal ke tak'.. bila dikenang balik kata2 yg pihak berwajib tue ckp...kita customer nih blh ke sng2 nk pg dapur restoren tue? bg ker owner nye?

bab halal ke x sesebuah restoren tue pulak...sape yg patut cek? mereka2 kan? x kan kita lak? bagi ke dorang kita nak cek? 

bab2 mcm nie kina mesti nak kepastian dan jawapan bg soalan2 di atas. manalah tahu yg baca blog kina nih ada bekerja di JAIS ker..kerja di department persatuan pengguna ker...atau korang org biasa mcm kina ada jawapan nye ker..silalah kongsi pandangan dan cadangan korang kat sini.

kina percaya ramai lagi yg sama mcm kina nak tahu mcm ne nak menjawab persoalan di atas.

..:: pergi orang kawen..beli bunga.. makan2 dan ada maklumat penting.... ::..

::salam::

walaweeeeeeehhhhhhh..lama bebenor kina buat n3 baru. eh..lama ker? kina bukan malas taw.....cuma kina x sempat nak buat jer. TAPI kina sempat jengah blog korang2. walaupun x semua tapi ada jgk. hehehehehe..
kali ini kina nak citer pasal kenduri kawen kat belakang rumah kina baru2 nie. Haaaaa..kina snap gambo nih time kami dah nak gerak g umh kawen tue lah. org paling dekat tapi paling lambat pergi. huhuhuhu..tgh snap2 pengantin dah sampai. betul2 depan rumah kami pengantinya.
sempat lagi tuh kina snap gambo si adam dan supra. tgk muka adam... serius je!!

haaa...ini lah pengantinya....cantikkan warna tema dorang? jarang la org nak buat warna hitam putih ni. sbb coz mahal sikit. (betul ker??)  tapi pengantin pun gaji lebat...x heranlah.


yg nie family abg kina... (kak ida..nana dan si kenit IMAN...)

Dah lambat mcm nie lah... terpaksalah ikut belakang org kompang. hehehehe.... konon kami nih dari pihak pengantin pompuan la.

adam mmg suka tengok orang main kompang. kalau g umah org kawen itulah yg dia nanti2 kan.
Gambo nih supra snap time kami dah nak balik. asyik kina je amek gambo dorang..nie kina suh supra amek gambo kina lak.
sebelum nak balik ..kina singgah rumah kawan kina. betul2 depan kemah ni. saje je menyinggah...coz dah lama x pergi rumah dia.
kalau korang nak tahu anak kawan kina nih sama baya dengan adam. cuma adam cepat hari dari anak dia. nama anak kawan kina nie pun adam gak..adam farish.. yg si nana pun nak gak interprem! (si adam farish tu nampak lebih beso dari adam kan?)


masa nie kami dah sampai rumah. sebelum nak bukak tudung kina pun suh la adik ipar kina amek gambo kami. buat kenang-kenangan.....

Ptg tue supra ajak kina pergi Sg. Buloh..dia kata nak tgk bunga dkt sana..kat sana bunga cantik2. tapi bila sampai sana..dan..dan.. hujan lebat lak. dah x dapek nak tengok bunga. supra sempat beli bunga gantung2 je. ala...kina lupa nak snap gambo masa tuh sori yew...

lepas dah beli bunga..supra ajak kami pergi Hiong Kong (The Store) dkt Sg. Buloh.. dia kata saje jalan2..mana tahu ada barang yg berkenan belilah. kinapun ape lagi HOOoooreeeeee lah dalam hati. pusing punyer pusing..kina ada lah berkenan kain baju kurung... semeter RM6.90 jerk.. beli 4 meter jadinya RM27.60... berbaloi2..(tgh pikir lagi nak tempah baju nih macam mane gaya nye)...

Dah puas berjalan tetiba supra ajak sapedek! malas nak makan kat luar ..dah alang kat situ kami makan lah kat food courts bawah.
first time makan kat sini..harga makanan kat situ kira berpatutan lah gak. yg kina hairan..nape bisness mcm nie majoriti org cina dan mamak...(eh mamak ke??) ..kina x bape nak pasti. jeng..jeng..jeng..

sebut pasal nie..korang ada tengok x ADUAN RAKYAT kat tv3 malam tadi? bukan pasal jentik2 tue...nie pasal makanan yg jual kat food courts  area PJ kot (x ingat lak...lantaklah. yg penting citer pasal nie). Pengadu tue makan hari tue Nasi Campur..kedai nyer pun namanya Nasi Campur. Lauk yg dia makan nasi putih, ayam seketul, sayur kobes x silap dan sebelah telur masin berharga RM10.00 lebih. korang rasa mahal x? bagi kina mahal siot!!

patut la si pangadu tue mengadu kat tv3.. bila dah ada yg mengadu barulah ada pihak bertanggungjawab datang pantau. pantau punyer pantau byk lah pulak salahnya. antara kesalahn dorang jumpa kat restoren Nasi Campur tue kan..Sijil Halal negeri Perak..bukan Selangor punye. Pastu swasta yg keluarkan sijil tue...(belilah kot?)..Pekerja dia pulak org asing..melayu kina tgk masa tue sorang pun x nampak. Dan yg paling penting kina nak bagi tahu.....keadaan dapur kedai tue sangat2 KOTOR!!

adesssss......

ayam yg dorang masak tue entah sembelih cara betul ke x kan?

berbalik citer pasal kina makan tue...kat sini kina tempek aksi2 adam masa kami makan tue. bila dah besar nie mcm2 kerenah dia. itulah yg menceriakan hidup kina dan supra.

sebenarnya banyak lagi gambo yg kina nak tempek.tapi bila nak upload kat sini lembab giler. kalau korang buat lembab jgk ker? ke kina punyer je yg lembab?

nOtaKaKiKiNa: jangan lupa 27.04.2010 mari kita ramai2 tutup api pada pukul 8.00 malam ke pukul 9.00 mlm sempena Earth Hour sedunia. nak buat ker korang? 

lu pikir la sendiri!!
(nabil kina pinjam ayat ko kejab!)

Saturday, March 20, 2010

..:: sepulOh ::..


::salam::

 waaaahhhh..kinakOyu telah di TAG? 

:: sebenarnya x de kena mengena dgn gambO nie pun..hehehehe..saje jer nak tarok kat sini ::

kalau kOrang tahu..ape yg sedang baby nie buat yew?

kina tgk baby nie geram je!! 

Berbalik pada tajuk dia atas 'SEPULOH'..kina telah di TAG oleh kakchik . mula2 kina dah baca TAG kakchik taw. bila baca senarai org yg akan di TAG kakchik..dlm hati 'ala....nama aku x de ker? dah lama giler x di TAG nie. rasa gian lak' . tapi sedeh nama kina x de! kina pun baca pulak chatbox kina 1 by 1..bila chat dari kakchik..dia bg tahu 'kina telah di TAG'. kina pun cepat2lah klik blog kakchik balik. kina g senarai nama tue rupanya ada nama kina. MACAM MANE AKU BOLEH X PASAN NIE?? yea2 je kina sedeh nama x de. hehehehehehe...

dgn tidak lengahkan masa nak lepaskan gian nie..jOm baca ape soalan dlm TAG tue. 
v
v
v
v
Cara-cara: Copy Tajuk entry “sepuluh” dan paste di post anda..


Anda dikehendaki untuk menjawab sepuluh soalan di bawah dengan menggunakan bahasa melayu sepenuhnya.


Sila jawab dengan jujur..


[#1] Siapakah diri anda di rumah?
Jawapan: PERMAISURI di hati suami dan adam haziq.

[#2] Siapakah diri anda disamping rakan?
Jawapan: kina rasa.... adessss x tahulah nak jwb mcm ne. hanya kawan2 kina je tahu. tapi kina rasa kina seorang kwn yg sanggup rasa susah dan senang sama2. cewaaaaaahhhhhh....


[#3] 5 benda yang anda idamkan tetapi masih belum tercapai
Jawapan: Mengikut turutan
1. Mempunyai kereta yg lebih besar dari kereta KANCIL. kalau boleh nak kereta jenis HONDA.
2. Menunaikan haji dan umrah.
3. Mempunyai rumah yg serba mewah.
4. Hutang dalam bank semua habis dibayar.
5. Mempunyai duit yg banyak dalam ASB.


[#4] Siapakah nama pasangan anda?
Jawapan: Mazni Bin Sallehin. TAPI kina bahasakan dia kat dalam blOG ialah SUPRA. kwn2 dia semua panggil nama dia SUPRA. mana dtg nama tue kina x tahu. hehehehe..


[#5] Ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda
Jawapan: Takkan 5 je...

1. Bertanggungjawab - ape saja tanggungjawab dia..dia akan lakukan.
2. Pandai masak - kalau kina x sempat masak dia yg masakkan tuk kina. kadang2 lagi sedap dari kina masak.
3. Romantik - dia romantik dan kadang2 kuat merajuk!. huhuhuhu..tapi dia sng nak pujuk. muka nampak ganas tapi penyedih gak orangnya!
4. Ayah yg penyayang - dia sayang dan manjakan kina dan ADAM dan sayang pada budak2. itu yg buat kina jatuh CINTA pada dia.
5. Kuat makan - dia mmg kuat makan..walaupun kina masak x sedap dia makan jgk. hehehehe...


[#6] Bila tarikh anda couple?
Jawapan: Tarikh couple kina x ingat la... itu yg marah pada diri sendiri kadang2. menda2 mcm tue pun kina leh lupa. Adesss..... TAPI tarikh kawen 09.02.2008.


[#7] Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?
Jawapan: Tiada - serius ... mmg x de wat masa nih. kina selalu berdoa pada TUHAN agar tiada ape2 kejadian yg x elok berlaku dlm hubungan kina dan dia.


[#8] Lagu tema cinta anda?
Jawapan: Pun tiada.


[#9] Apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda?
Jawapan: Dah banyak yang berubah kepada lebih baik, makin baik. (pinjam jawapan kakchik)


[#10] Tag 10 rakan ada yang lain
Tang nih kina try kasi kat dorang, Harap-harap diorang sudi.

x sudi pun buat2 sudilah yew! 

Latifah Hizboel
Qaseh kita
Hayatie
mama kiter
mamaelly
Alimaz - Kembara Terasing
maksu


Thursday, March 18, 2010

::salam::

macam2 kina dapat feed back dari kOrang..kina x sangka ada gak nak Orang baca pengalaman kina nie.  Ok dgn x mO buang masa kOrang, kina terus sambung citer semalam. kOrang pun mesti x sabOr2 kan?

lepas tue kina cakap dgn adik kina ' LYN pe kata kO tangkap budak kecik tue....' pastu LYN ckp ' jOm k.as!! aku x sampai hati tgk budak kecik nie sOrang2. kang dia keluar dari pasaraya nih dan pergi ke jalan lagi susah..lagi sian kalau ada Orang CULIK budak nie'

LYN ckp ' ha'ah..jOm!!' kami bertiga pergilah dekat dgn budak tue... LYN dtg dan terus dukung dia. terus budak tue pelok LYN... kina tgk budak kecik nie. Ya Allah.... comel sungguh budak nie. muka dia mcm anak kacukan taw. anak punyer comel mcm nie dibiarkan sorang2!! 

yg x boleh blaaa..si aDam tgk budak nie mata x berkelip2. amboi anak mama nihhhhhhh...gatai yew?. hehehehee..

pastu kami bwk budak tue pergi counter pertanyaan. LYN ckp dgn dorang ' kak...nie saya jumpa budak nie merayau sorang2 dari tadi. saya perhatikan x de sape2 ikut dia. saya risaulah ada Orang culik dia ke nantikan?' pastu...
dOrang buat announcement time tue gak..yg kina terkilan kina x teringat pun nak amek gambO budak cOmel tue. adessssss...kalau x blh kina tunjuk dkt kOrang bertapa cOmel nye budak tue!!

'minta perhatian...ada sesiapa kehilangan anak perempuan yg memakai baju warna kuning sila tg ke meja counter pertanyaan ..terima kasih'..macam tu lah ayat budak2 yg jaga counter tue. x lama tue..ada sOrang kakak nie berlari menuju ke arah kami. bila dia dah sampai terus dia ckp ' itu anak saya!!' kami tgk gak muka kakak tue dgn budak nie..eh sama la pulak! betOl lah nie..ini mak nye! kalau lah mukanya x sama..mau kina x bagi! takut ada Org mengambil kesempatan. 

tul x?

lepas tu..akak tue terus pelOk anak dia erat2...dan ucpkan terima kasih pada kami berdua. si kenet lak terkebil2 melihat ape yg terjadi. mesti dia pelik kan? 

sebelum akak tue blaaa..
LYN sempat ckp dgn akak tue..'akak ..naseb baik kami yg jumpa anak akak. kalau Org lain saya rasa mesti dia kena amek'. akak tue bls blk ' tue lah..terima kasih lah byk2 dik' Dan sebelum akak tue LYN sempat gak ciom pipi budak tue.
kina tgk LYN kecian..LYN tue dah 4 tahun kawen sampai sekarang belOm lagi dikurniakan cahaya mata. tue sbb dia mrh dkt Orang yg x sayang anak. lagi2 kalau terdengar atau terbaca pasal bayi atau budak2 kena dera atau kena bunuh. termasuk la kina nie..kina pun mcm tue! mula rasa sebak dan sedih giler.

sob..sob..sob..

kina tgk mata LYN bergenang je lepas tue...dia kata dkt kina. 'kalau ikutkan hati..jika sape2 x dtg amek budak nie mau dia bwk balik!'

nOtaKaKiKiNa:

kalau nak berSHOPING jgn le sampai LUPA INGATAN!! kalau anak DAH HILANG..menyesal x sudahlah sampai bila2. kalau dpt balik x pe..kalau jadi mcm arwah NURIN mcm ner?


lu PIKIR lah sendiri!!  
(nabil pinjam ayat ko yew?)

 



Wednesday, March 17, 2010

..:: pengalaman NGERI aku MALAM tadi ::..


:: salam ::

ish...ish..ish..


kOrang mesti nak tahukan ape yg kina cuba nak cerita kat sini? baca tajuk pun macam negeri ngeri jekan? 

sori

sori

sori

bukan kina saje nak melewat-lewatkan tulis. sabo..sabo...

ok cam gini ceritanya
v
v
v
v
v
v

V

mlm tadi kina pergi NSK kat pasar borong Selayang dengan adik kina LYN...WAN dan si kenet ADAM. saje jer ikut dorang. dok umah mlm tadi mcm boring je. bila sampai sana kina ikut je dorang kemana dorang berdua pergi. yg si adam lak x mo dok dalam troli. sejak 2 menjak nie dia dah x mo dok dlm troli diam2, jangan la dok dlm tue lebih 1/2 jam. pastu mula lah nak dukong la..nak jalan sendiri lah.. tapi kina x mo bg dia jalan sendiri. bukan nya ape..kina x mo dia terlalu bebas kat situ. mana tahu terlanggar troli orang ke..org terlanggar dia ke..dia langgar org ke..yg paling kina takut dia kena CULIK dgn orang!! takat dia jatuhkan barang kina boleh angkat dan letak balik kat rak..kina boleh ganti balik kalau ada barang pecah. kalau anak kena CULIK mana nak ganti? nO..nO..nO.. x bOleh..x bOleh...

 mesti kOrang tanya yg mana 1 bab cerita ngeri tue? tajok atas pengalaman ngeri? dari tadi dok citer..citer..tapi masuk tajok pun belom lagi. heheheheheh...

sori yew...

citer bab ngerinya ada kat sini
v
v
v
V

sementara kina tunggu si WAN bayar barang kat kaunter, kina, LYN dan si kenet ADAM pergi lah tunggu kat belah depan. tetiba adik kina tanya ' k.as anak sape lah nih? dari tadi LYN tgk dia berlari sorang2. pergi sana lah..pergi sini lah. LYN x nampak pun sape2 ikut dia. dari tadi LYN tgk'. lor....mana lak pergi mak bapak budak nie. kina rasa budak tue baru 2 tahun. comel lak tuh..muka pun mcm anak kacukan. Ya Allah...sape lah punyer anak nie? x sayang anak ker? biarkan je anak dia main sorang2..kang kena culik baru tahu!!!


ada ke PATUT budak sebesar tue dibiarkan main sorang2?

adooooiii...kalau yew pun nak berSHOOPING...jagalah anak2..jgn lah sampai HILANG INGATAN!! nie kes dah hilang ingatan la ni. dah x ingat mana anak pergi. sebuk sgt nak SHOOPING anak tah kemana-mana!!

geram betOl kina...nafas kina sampai tercungap2 la nak menahan kemarahan! 

lama gak kami berdua perhatikan budak tue. dia macam mencari sesuatu tapi x tahu nak cakap macam mana. last2 kina ajak adik kina amek budak tue.

kOrang nak tahu ape cerita selanjutnya? 
v
v
v
v
v
v
v
v
V

tungguuuuuuu...

kina ada kerja skt nak buat. urgent lak tue. so kOrang tunggu je lah sambungan cerita nie...

..:: Akulah Pemenang Award "Aku..Saya..Ameera" ::..

::salam::

hari nie kina rajin tersangat-sangat nak join cOntest si ameera nie. kina mmg x kenal dia.OPppsss ..maksud kina mmg x pernah singgah blog dia pun. tetiba dia rajin dtg singgah blog kina. memandangkan dia punyer kerajinan tue TERSELAH...kina dgn senang hatinya nak jadi FOLLOWER dia dan terus join cOntest dia anjurkan. kalau korang nak join sekali sekali meh KLIK sini.

:: inilah dia tuan punyer cOntest:: 

meh ler join!! hadiah dia kata mmg mantOp!

Tuesday, March 16, 2010

..:: dah lama simpan baru hari nie nak update?? ::..

::salam::

ngerikan tajuk n3 hari nie? 

adessss....
mengeluh la pulak kan? 

kina dah lama simpan gambo kat dalam camera kina. tapi belom ada kesempatan nak tepek kat blOg kesayangan kina nih.  kalau x buat camni..lambat laun mesti kina buang gak. bek kina tepek kat sini leh wat kenangan2. buat ape simpan lelama kat dalam camera..buat full memori je kan?meh layan gambo2 yg kina simpan.
:: gambo kat atas nie kina amek kat rumah. time nih kina nak g kerja ::

:: yg lak kina amek masa nak g kerja gak..tgk muka adam...masam je kan? dia masam sebab jap lagi dia kena tinggal!! ...cian anak mama! ::


:: yg nie kina pergi kenduri kawen ahad lepas. x kenal pun pengantin nyer. tapi disebabkan pengantin nie dok dekat depan rumah mak mertua kina, kina kenalah pergi. dari x kenal leh kenal2...tul x? ::
:: time nie kina sempat lah amek gambo kat rumah pengantin ..leh buat kenangan masa depan ::
:: gambo nie kina kampung lagi (sekincan) ...ptg tu kina, supra (hubby), adam dan anak2 buah supra pergi jalan2. mula2 kina pergi Kg. Hj. Jelani. supra nak pergi cari ikan fresh. kalau korang nak tahu ikan fresh2 dekat sini. cari je ikan laut dan sungai kebanyakan semua ada di sini. murah pun murah!

lepas tue kina pergi Sg. Nibong lak.. kat sini ada restoran tepi laut. nak makan makanan laut ada kat sini...semua fresh2 gak! sempatlah kina amek gambo pemandangan matahari terbenam. cantik kan? gambo yg last sekali tue muka adam kepenatan..cian anak mama! ::

Saturday, March 13, 2010

..:: Dah meninggal orang tue ::..


::salam::

kina masuk opis hari nie lambat x lambat la...cuma lambat 5 minit! lambat sangat ker? x kan? hik.... sampai2 opis je kina terus bukak blOg. bukan nak buat kerja terus..... kina mesti bukak blOg dulu. huhuhuhuhu... tetiba.....

v
v
v
v
v
v
kina dapat 1 panggilan tepon..rupanya pakcik (ketua opis kina kat sini) call kina..dia cakap guard yg anak pakcik hantar tue dah meninggal subuh tadi kul 3 pagi. (kalau x tahu citer nih sila baca n2 kina yg lepas..tajuknya 'naseb bek hantar spital cepat'.) untuk pengetahuan korang...guard nie orang India taw..lupa nak kasi tahu n3 lepas. tue sebab kina tulis dia bukan sape2 bg kina. tapi disebabkan rasa tanggungjawab kami...kami bawak dia g spital dan uruskan ape2 yg patut. 

kina tanya pakcik..'mcm mane pakcik leh tahu dia dah meninggal?' pakcik jawab.. adik murugan call..pastu dia ckp dgn pakcik dia suh KITA uruskan kematian dia dan bawak balik ke kampung coz dorang x mampu nak uruskan sebab dorang x ada duit' adesssssss....mcm ner nih? x kan kami sebagai majikan nak uruskan kematian dia? bil spital macam ne? bil pengangkutan nak hantar ke kampung dia macam ne? berapa jumlah semua kami kena keluarkan? 

mana leh macam nie? keluarga si mati nak lepas tangan je kan? x cukup ke ape yg kami dah tolong dia sebelum ni? x kan hal kematian  yg bukan sape2 dgn kami nih, kami gak nak kena uruskan guna duit kami sendiri? bukan kina nak berkira....bukan....korang jgn salah anggap lak..bukan kerana dia orang India kina x mo tolong. TAPI...

v
v
v
v
v
kami mana ada duit sebanyak itu. Dia ada keluarga..bukan x de keluarga! kenapa kami lak yg kena uruskan? kalaulah korang jadi KAMI...korang nak buat mcm ne? adakah..

  • nak tolong...?
  • biarkan keluarga dia gak uruskan?
  • atau........?
bahagian atau tue korang  TOLONG BAGI IDEA ATAU PANDANGAN...PLEASE HELP ME!!!

untuk pengetahuan korang gak..hari tue adik si mati tue sebuk nak mintak barang2 peribadi dia. nak hp lah..nak wallet la... orang tue belum lagi mati kan? dia dah mintak semua2 tue. kalau keluarga dia miskin sgt pun..agak2 lah. dia ingat kami nie simpan ke ape barang2 dia tue? silaplah... tue yg buat kina bengang tu! kita yg tolong kita balik mcm kena tuduh. pastu mlm tadi sebuk lak nak suh kita yg uruskan semua!!

ada ke patut??

♣ kOrang KLIK kina..kina KLIK kOrang ♣